Mida süüa, et juuksed, küüned ja nahk oleksid ilusad?
Tekst: Ulvi Leinus, Kräuterhaus Sanct Bernhard
Fotod: Adobe Stock
Kuigi populaarne ütlus, et tõeline ilu tuleb seestpoolt, viitab pigem inimese iseloomuomadustele, on selles oma tõetera sees ka sellisel juhul, kui silmas peetakse toitumist. See, mida ja kuidas me sööme, võib meie välimust oluliselt mõjutada.
Kõik me teame, et olenemata meie vanusest uueneb meie keha pidevalt. Kõige ilmekamalt paistab see silma pidevalt kasvavates juustes ja küüntes. Samuti uueneb pidevalt ka meie nahk. Kõigi nende uuenemisega seotud protsesside aluseks on meie ainevahetus, mis tagab, et meie organism saaks piisavalt vett, süsivesikuid, rasvu, valke, vitamiine ja erinevaid mineraalaineid. Meie keha on väga tark ja teab täpselt, mida on vaja teha selleks, et tulemus oleks täiuslik.
Milliseid aineid vajame juuste ja küünte heaoluks?
Oluline roll normaalsete küünte säilitamisel on seleenil ja tsingil. Kuna meie organism ei suuda neid asendamatuid mikroelemente ise toota, tuleb neid saada toiduga. Eriti seleenirikkad on punane liha, kaunviljad, valged oad ja läätsed, mitmesugused kalad, spargel, juust ja mõned pähklid, nagu näiteks kreeka pähklid. Tsinki leidub näiteks nisu- ja kaeratoodetes ning mereandides, kuid sarnaselt seleenile leidub seda ka punases lihas, kreeka pähklites ja juustus. Oluline roll on ka biotiinil, mis aitab samuti kaasa kaunite juuste säilimisele. Seda leidub pärmis, sojas, hernestes ja munades, aga ka veiselihas ja kreeka pähklites.
Millised toiduained tagavad ilusa naha?
Nii nagu küünte ja juuste puhul vajab meie nahk tõhusaks uuenemiseks seleeni, tsinki ja biotiini, aga vajalikud on ka A-, B2- ja C-vitamiin, jood, vask ja niatsiin. A-vitamiini peamine allikas on porgand, kuid seda leidub ka sparglis β-karoteenina (provitamiin A) ning muidugi on selle oluliseks allikaks ka maksatooted. B2-vitamiini (riboflaviin) leidub piimas ja piimatoodetes, sparglis, kalas ja lihas. C-vitamiini (askorbiinhape) leidub paljudes puuviljades ja maitserohelises nagu näiteks petersellis. Parim joodi allikas on merekala. Siiski leidub joodi ka erinevates köögiviljades, näiteks brokolis, spinatis ja sparglis. Meie keha saab hõlpsasti joodi kätte ka siis, kui tarvitada jodeeritud lauasoola. Keskmisest suuremas koguses vaske leidub koorikloomades, sea maksas ja sojaubades. Seejuures võiks silmas pidada seda, et vaske leidub tavaliselt päevase vajaduse rahuldamiseks piisavas koguses ka sellistes tavalistes toiduainetes, nagu küüslauk ja petersell. Niatsiini ehk B3-vitamiini sisaldavad eelkõige kala ja liha.
Kõik me saame oma juuste, küünte ja naha heaks palju ise ära teha, et aidata meie targal kehal teha parimaid valikuid. Alustame juba täna tervislikumast toitumisest! Juhul, kui vajad väga kiireid lahendusi, siis võiksid kasutada Kräuterhaus Sanct Bernhardi toidulisandeid juustele ja nahale.
https://www.drogerii.ee/sanctbernhard/ilukapslid-juustele-120-tk
https://www.drogerii.ee/sanctbernhard/ilukapslid-200-tk
https://www.drogerii.ee/sanctbernhard/dermagold-glow-bioaktiivne-kollageenipulber-400-g
Proovi põnevat retsepti
Valmista perele maitsev lõuna- või õhtusöök, mis sisaldab kõiki küünte, juuste ja naha jaoks vajalikke toitaineid. Selleks võid proovida näiteks järgmist retsepti.
Värske sparglisalat peterselli ja kreekapähkli pestoga, küpsetatud veisefilee ja aurutatud brokoli
Vaja läheb:
- 1 küüslauguküüs
- 10–15 kreeka pähkli tuuma
- 1 kimp (umbes 70 g) lehtpeterselli
- 50–70 g riivitud parmesani juustu
- 5–7 spl oliiviõli
- veidi soola ja pipart
- 6 vart värsket valget või rohelist sparglit
- 4 veisefileed
- 1 suurem või 2 väiksemat brokolit
Valmistamine:
Pese ja haki petersell ja küüslauk. Rösti hästi lühidalt kuival pannil kreeka pähkli tuumad. Riivi parmesani juust peeneks. Pane petersell, küüslauk ja pähklid koos soola, pipra ja 5–7 supilusikatäie oliiviõliga blenderisse ning püreesta ühtlaseks massiks. Viimasena lisa püreestatud massile juurde riivitud parmesani juust.
Pese ja puhasta hoolikalt spargel ja lõika see diagonaalselt võimalikult õhukesteks viiludeks. Nirista peale pesto ja pane see liha küpsemise ajaks külmikusse.
Küpseta liha endale paraja küpsusastmeni kas pannil või grillil. Küpsetamiseks kasuta kvaliteetset, praadimiseks mõeldud oliiviõli. Samal ajal kui liha küpseb, auruta brokolit nii kaua, et see oleks veel mõnusalt rahke (mitte liiga pehme). Serveeri liha koos aurutatud brokoliga ja juurde paku sparglit.
Toredat ja fantaasiarikast kokkamist!