Mis juhtub kehaga, kui leib ja sai menüüst välja jätta?
Täisteraleib ja -sai sisaldavad ohtralt kasulikke kiudaineid. Foto: Adobe Stock
Leival ja saial on nii palju kasulikke kui kahjulikke omadusi. Mis juhtub kehaga siis, kui leivast ja saiast loobuda?
Kasulikud tagajärjed
1. Kaalutõusu risk väheneb
Saias on palju süsivesikuid, mille keha muudab kiiresti suhkruks. Seetõttu võib liiga suurtes kogustes saia tarbimine kehakaalu oluliselt kergitada. Seega võib leivast ja saiast loobumine olla hea mõte siis, kui oled kimpus liiga suure kehakaaluga.
2. Kõrge glükeemiline indeks
Sai ja teised nisutooted kergitavad kiiresti veresuhkru taset, mis seejärel kiiresti langeb. Selle tagajärjel võib kiiresti söögiisu tekkida. Samuti võib järsk veresuhkru langus panna meid sööma veelgi rohkem süsivesikuid sisaldavaid toite – näiteks komme ja saiakesi, mille sagedane tarbimine võib meie kehakaalu oluliselt kergitada, ilma et saaksime sealt piisavalt vajalikke mineraale, vitamiine ja teisi keha jaoks vajalikke mikrotoitaineid.
3. Võimalus menüüd mitmekesistada
Kes saiast ja leivast loobub, sööb selle asemel sageli hoopis köögivilju, kaerahelbeputru marjadega, tatart, hirssi või muid kasulikke asju. Neis on rohkelt vitamiine, mineraalaineid ja teisi kehale vajalikke mikrotoitaineid. Nii muutub toidulaud mitmekesisemaks ja väheneb vajadus võtta toidulisandeid. Pealegi on mitmed teadusuuringud näidanud, et hommikune kaerahelbepuder mõjub meie sooleelustikule väga hästi ja võib aidata ka kehakaalu normis hoida. Eriti maitsev ja kasulik on see siis kui sellele lisada marju, pähkleid ja puuvilju.
Kaerahelbepuder mõjub kasulikele soolebakteritele väga hästi. Teadusuuringud on näidanud, et see aitab ka saleneda. Foto: Chandlervid85/Freepik4. Kroonilise põletiku tekke risk väheneb
Mitmed teadustööd on näidanud, et teraviljatooted võivad kehas tekitada kroonilist põletikku – eriti siis, kui neid süüakse ülearu palju.
5. Kiudained ja gluteen
Kui leivas ja täisterajahust tehtud saias on ohtralt kehale kasulikke kiudaineid, siis rafineeritud nisujahust küpsetatud saias on neid väga vähe. Seevastu on seal selliseid raskesti seeditavaid koostisosi nagu gluteen, mille liiga suurtes kogustes söömine võib paljudele inimestele halvasti mõjuda. Inimestele, kel on gluteenitalumatus või kes on selle suhtes väga tundlikud, võib gluteeni sisaldavate toitude menüüst väljajätmine väga hästi mõjuda. Sellistel inimestel võib gluteenirohkete toitude tarbimise järel näiteks kõht valutama hakata ja seedimine korrast minna või nahale tekkida lööve. Õnneks sellist ainevahetuse haigust enamikel inimestel siiski ei ole.
Kui leivas ja täisteranisujahust valmistatud saias on palju kasulikke toitaineid, siis rafineeritud nisujahust valmistatud toodetega on lood teisiti. Foto: Adobe Stock6. Teatud haiguste risk väheneb
Kes pidevalt liiga palju saia sööb, sel on suurem oht haigestuda 2. tüübi diabeeti, kõrgvererõhktõppe ning südame ja veresoonkonna haigustesse. Sestap peaksid rafineeritud nisujahust tehtud saiatooted paljude toitumisekspertide sõnul olema pigem harv maiustus, mitte igapäevane toit.
Kahjulikud tagajärjed
1. Kasulikud kiudained
Kuna täisteraleib ja paljud teisedki leivad on pungil soolebakteritele kasulikest kiudainetest, siis ei pruugi olla mõistlik sellest täielikult loobuda. Kes otsustab siiski lisaks saiale ka leiva igapäevasest menüüst välja heita, peaks sööma rohkem muid kiudaineterikkaid toite. Näiteks on palju kiudaineid puu- ja köögiviljades, marjades, pähklites, päevalille-, kõrvitsa ja tšiaseemnetes. Köögiviljadest on neid eriti palju ubades, hernestes, läätsedes ja teistes kaunviljades. Samuti leidub palju kiudaineid porgandites, blokolis, lillkapsas, spinatis, õuntes, pirnides, avokaadodes, banaanides ja apelsinides.
Köögiviljades on palju kasulikke kiudaineid. Foto: Jcomp/Freepik2. Olulised vitamiinid ja mineraalid
Teraviljatooted sisaldavad B-grupi vitamiine (nt B1, B3, B6), magneesiumi, rauda ja tsinki – need toetavad närvisüsteemi, energiatootmist ja immuunsust. Eriti palju on neid kehale vajalikke mikrotoitaineid täisteraleivas. Rafineeritud nisujahust valmistatud saias on neid aga väga vähe.
3. Tähtis energiaallikas
Süsivesikud on meie keha jaoks väga oluline energiaallikas. Teadusuuringud on näidanud, et nende liiga väheses koguses tarbimine võib mõjuda kehvasti meie immuunsüsteemile, mistõttu võime end sagedamini haiglasena tunda.
4. Kehvem tuju
Kes päevas vähe süsivesikuid sööb, sel võib vähemalt esialgu tuju halveneda ning ka meeleoluhäireid võib esineda sagedamini. Abi võib olla sellest, kui süüa tavalisest rohkem marju ja puuvilju, mis sisaldavad küll suhkrut ja seega ka süsivesikuid, kuid milles on ka ohtralt kiudaineid. Need aitavad vähendada veresuhkru kõikumist.
Süsivesikud parandavad kohe pärast söömist meeleolu, kuid veresuhkru taseme langedes võib tuju ka kiiresti halvaks minna. Foto: Freepik5. Täiskõhutunne võib saabuda hiljem
Leiba ja saia süües tunneme ruttu täiskõhutunnet, mille tekkides lõpetame tavaliselt söömise. Kui täiskõhutunne saabub hiljem, on oht süüa liiga palju. Sestap peaks saiast ja leivast loobudes senisest veelgi rohkem tähelepanu pöörama sellele, et me ei söö liiga palju. Vastasel korral võib soovitud kaalulanguse asemel tagajärjeks olla hoopis kaalutõus.
Seega võib rafineeritud nisujahust tooted kõhklemata igapäevasest menüüst välja jätta ja nendega veidi maiustada nädalavahetusel või mõnel erilisel päeval – näiteks sünnipäeval ja pühapäeval. Oluline on ka teada, et enamikele inimestele ei tee rafineeritud nisujahust saia ega küpsetiste harv tarbimine midagi halba, samas kui nendest täielikult loobumine võib põhjustada stressi. Kujutage näiteks ette, kuidas tunneksite end, kui te sünnipäevaks enam kooki ega torti ei saakski ning kõik pühapäevad peaksid mööduma pannkookideta?
Seevastu võiks täisteraleib kuuluda enamiku inimeste igapäevamenüüsse, sest selles on palju kasulikke kiudaineid ja vitamiine, mida on tarvis nii meie kasulikele soolebakteritele kui ka immuun- ja närvisüsteemile.