Kommenteeri

Mida pühade ajal joogiks võiks pakkuda?

Tekst: Ulvi Leinus, Heilika Leinus
Fotod: Adobe Stock

Igal aastal võib näha, kuidas mõned retseptid muutuvad hitiks ja vallutavad tuhandete inimeste südamed ja maitsemeeled. Eks see ole juba aastate jooksul selgeks saanud, et rahva huvi maitsvate retseptide järgi ei näita ajas mitte mingeid vaibumise märke. Kiikame kasvõi korraks oma enda kodusesse raamaturiiulisse ja võime tõdeda, et sealt vaatab vastu vahest ehk isegi paar tosinat retseptiraamatut.



Käes on jälle pühad ja paljud inimesed valivad oma pühade toidu kõrvale kindlasti ka jooke. Enamasti valitakse õlut või veini, sest see traditsioon on kestnud juba sajandeid. Niisiis jälgitakse traditsioone ja valitakse kuiv valge vein kala kõrvale või toekas punane vein liharoogade kõrvale. Kuid miks ei võiks tänavused pühad näiteks joogi poolest olla veidi teistsugused, sest alati ei ole alkohoolne jook sobiv valik - sa võib-olla oled üldse loobunud alkoholi tarbimisest, pead autorooli istuma või on selleks mõned tervislikud põhjused ... Õnneks sobivad ka mahlad toiduga väga hästi.

Kui oled tüdinenud traditsioonilisest seapraest ja hapukapsastest, siis võid vahelduseks katsetada näiteks Aasia roogadega. Nende kõrvale proovi maitsvat ananassi- või mangomahla. Lamba- või veiseliha kõrvale on parim valik punase viinamarja või kirsimahl.

Üldreeglina sobivad kerged mahlad nagu näiteks õuna-, mango-, rabarberi- või valge viinamarjamahl hästi kergete roogadega. Toitvaid roogasid võiks kombineerida mahladega, millel on intensiivsem maitse. Seejuures magushapud puuviljamahlad tasakaalustavad ja loovad imelise ja meeldiva harmoonia vürtsikatele roogadele.

Magustoiduks võite endale lubada alkoholivaba kokteilijoogi ehk mocktaili.

Võlts vahuvein

 Siirupi jaoks läheb vaja:

·       1 viilutatud pirn

·       4 kuivatatud aprikoosi

·       75 g tuhksuhkrut

·       25 g mett

·       1 oks rosmariini ja 1 riba sidrunikoort (soovi korral)

·       2 tl õunasiidriäädikat ja gaseeritud vett peale valamiseks

 

1. samm

 Siirupi valmistamiseks pane viilutatud pirn, kuivatatud aprikoosid, tuhksuhkur, mesi, rosmariini oksake ja riba sidrunikoort potti 100 ml veega. Kuumuta segu 10 minutit või kuni suhkur on lahustunud ja pirn on väga pehme. Seejärel lase siirupil täielikult jahtuda.

 2. samm

 Kurna siirup läbi sõela või filtri kannu ning lisa õunasiidriäädikas ja jahuta külmkapis vähemalt 30 minutit. Lõpuks vala umbes 25 ml siirupit šampanjaklaasi ja lisa peale külma gaseeritud vett. Soovi korral kaunista klaas rosmariinioksaga.

 Võid proovida valmistada ka teistsuguse siirupi, mille jaoks läheb vaja:

·       200 ml õunamahla

·       1 kaneelikoor

·       1 tl terveid vürtsi terasid (vürtspipart)

·       1 muskaatpähkel

·       2 tervet nelgi tera

·       väike riba värsket ingverit

·       1 klementiini koor (köögiviljakoorijaga õhukeselt kooritud)

·       100 g tuhksuhkrut

1. samm

Kuumuta õunamahl tervete vürtside, ingveri, klementiini koore ja suhkruga. Lase keema tõusta ja hauta seeda 10 minutit.

2. samm

Tõsta pott tulelt ja lase jahtuda, seejärel kurna siirup läbi sõela või filtri. Lõpuks vala umbes 25 ml siirupit šampanjaklaasi ja vala peale külma gaseeritud vett.

 Alkoholivaba amaretto

Vaja läheb:

·       100 ml ananassimahla

·       50 ml sidrunimahla

·       ½ munavalget

·       10 ml kokteilikirsside siirupit (kui soovid, siis võid ka rohkem lisada), lisaks kokteilikirsse serveerimiseks ja paar tilka mandliessentsi

Pane ananassimahl, sidrunimahl, munavalge, kirsisiirup ja mandliessents blenderisse. Vahusta segu suurel kiirusel, kuni segu on kahvatu värvusega ja hakkab mahult suurenema. Kui teie blender sobib jääga kasutamiseks, siis lisage paar peotäit jääd ja vahustage veel hetk, et segu jahutada. Teise võimalusena valage segu kannu ja lisage jääd ning segage seni, kuni kannu väliskülg on külm. Valage seejärel kokteil klaasidesse ning serveerige kirssidega. Seda kokteilijooki võite segada ka suures kokteilišeikeris. Raputage seda lihtsalt väga kõvasti ilma jääd lisamata ja kui segu tundub vahul olevat, siis pustake jääd klaasidesse ning valage see üle kokteiliseguga.

 Immuunsüsteemi toetav kokteilijook ingveri ja apelsiniga

Hoidke külmetushaigused eemal ja segage endale kokteilijook ingveri ja apelsiniga.

Vaja läheb:

·       20 g ingverit

·       1 suur kooritud ja jämedalt hakitud apelsin (südamik eemaldatud)

·       ½ sidruni mahl

·       ½ tl õunasiidriäädikat

·       1 tl mett

·       jääd serveerimiseks

·       soodavett täiendamiseks (valikuline)

1. samm

Pange ingver, kooritud apelsin, sidrunimahl, äädikas ja mesi blenderisse ning püreestage ühtlaseks massiks. Seejärel kurnake segu läbi peene sõela kannu (surudes lusika tagaküljega võimalikult palju vedelikku välja).

2. samm

Valage segu jääga täidetud klaasi ja lisage soovi korral soodavett.

 

Häid ja südant soojendavaid pühi kõigile!


Lisa kommentaar

Email again: